Recent onthulden TU Delft studenten van Project MARCH het ontwerp van een nieuw exoskelet, de MARCH IV. Een exoskelet is een robotachtig harnas dat mensen met een dwarslaesie doet opstaan en ze in staat stelt weer te lopen. Het nieuwe ontwerp bevat slimmigheden, zoals de zijwaartse stap, die de gebruiker meer bewegingsvrijheid geeft. Het exoskelet wordt in de komende weken door de studenten zelf geproduceerd en is naar verwachting eind mei gereed voor de eerste fysieke tests.

Nieuw heupgewricht voor meer bewegingsvrijheid en verbeterde balans

 

Het nieuwe ontwerp bevat elementen die ervoor zorgen dat het exoskelet kan reageren op de omgeving en de gebruiker meer bewegingsvrijheid geeft. Zo zorgt de toevoeging van een extra heupgewricht ervoor dat de gebruiker naast een voorwaartse stap ook een zijwaartse stap kan maken. Deze nieuwe bewegingsvrijheid maakt het mogelijk om stabieler met twee benen op de grond te staan.

Belangrijke wensen van gebruikers zijn het genereren van meer balans en op langere termijn het lopen zonder krukken. Dit laatste is nog niet mogelijk. Lopen zonder krukken zou in het dagelijks leven erg van pas komen, bijvoorbeeld bij het koken of iets uit een kastje pakken. Door de toevoeging van druksensoren in de voetzool van het nieuwe exoskelet, wordt dit jaar data verzameld waarmee onderzoek gedaan kan worden naar de mogelijkheden van balans. Met deze data kan de komende jaren de balans van het exoskelet verder verbeterd worden.

Lichtere en kleinere onderdelen in nieuw exoskelet-ontwerp

 

Een andere aandachtspunt vanuit de gebruiker is het gewicht en het formaat. Door middel van vele testen met materialen en krachten heeft het team de botten en elektronica van het exoskelet kleiner en lichter kunnen maken. Ook dit komt de gebruiksvriendelijkheid van het exoskelet ten goede. Een klein en licht exoskelet is immers makkelijker aan te trekken en te vervoeren.

Project MARCH draagt bij aan de ontwikkeling van exoskelet-technologie

 

Jaarlijks zet een nieuw team van vijfentwintig TU Delft studenten zich geheel vrijwillig in voor de ontwikkeling van het exoskelet. Elk team verbetert en optimaliseert het prototype van het jaar ervoor. Gisteren presenteerde het team van 2019 het ontwerp van het nieuwe exoskelet na ruim zes maanden werk aan de ontwerptafel.

Co-creatie

 

Het nieuwe ontwerp kwam tot stand in nauwe samenwerking met de piloot, degene die het exoskelet bestuurt. Voor het tweede jaar op rij werkt Sjaan Quirijns, die sinds 2000 een dwarslaesie heeft, mee aan het project. En dat doet Sjaan niet voor niks: ‘’Ik verwacht dat er op korte termijn realistische verbeteringen voor mensen met een complete dwarslaesie doorgevoerd kunnen worden zodat het weer een stuk makkelijker wordt om het exoskelet te kunnen inzetten in het dagelijkse leven.”

De studenten van Project MARCH worden ondersteund door experts van de Sint Maartenskliniek die het belang van het verder doorontwikkelen van het exoskelet