Boven – Header
Boven – Header

Als een villa in het bos is de nieuwe Sint Maartenskliniek een verademing voor medewerker en patiënt

In de volgende uitgave van FMT Gezondheidszorg magazine gaan we uitgebreid in op de nieuwbouw van de Sint Maartenskliniek. Nu online alvast een voorproefje.

Vrijdag 8 november is de nieuwbouwvleugel van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen officieel geopend. In de nieuwbouw zet het gespecialiseerde ziekenhuis technische innovaties in om patiënten de regie over hun gezondheid te geven. Fysiek, sociaal en emotioneel. Dat gebeurt in een supermodern OK-complex en in een ruime revalidatievleugel die helemaal is ingericht op een lang verblijf. Kenmerkend voor het hele ontwerp van EGM architecten is de connectie met de natuur om de kliniek heen.

De internationaal toonaangevende kliniek behandelt aandoeningen op het gebied van houding en beweging. Sinds haar oprichting bouwt ze haar reputatie op op basis van de kernwaarden excellent, innovatief, mensgericht en ondernemend. Na veel decennia van groei was het tijd deze krachtige uitgangspunten, ook middels het fysieke gebouw, opnieuw te onderstrepen en te versterken.

Nieuwe vingers in het groen

Het concept van de nieuwbouw is gebaseerd op openheid, natuur en dynamiek. Het gebouw en zijn direct aanpalende omgeving vormen onlosmakelijk samen het project. De kliniek maakt daardoor optimaal gebruik van haar ligging op de groene berg waarmee de omgeving integraal deelgenoot is gemaakt van de healing environment die binnen is gerealiseerd.

Aan het einde van de bestaande centrale as zijn twee bouwdelen gesloopt en is de nieuwbouw verrezen. De nieuwbouw zet de bestaande dubbele kamstructuur naar beide zijden logisch voort. De drie vingers van de h-vormige plattegrond zijn elk vier verdiepingen hoog. De rechthoekige volumes staan op deels taludvormig terrein. In totaal is zo’n tien à vijftien procent van het bebouwde oppervlakte teruggeven aan de natuur. Zo is er aan het einde van het project ruimte voor een 3.000 m² grote rolstoeltoegankelijke oefen- en therapietuin. De krimp is mede mogelijk door de ontwikkeling van multifunctionele ruimtes. Deze flexibiliteit verhoogt de efficiëntie van bijvoorbeeld de poliklinieken en oefenruimtes. Een speciale app geeft medewerkers inzicht in de beschikbaarheid en mogelijkheden van de ruimtes. De nieuwbouw biedt plaats aan het Loop Expertise Centrum (LEC), de verpleegafdelingen voor dwarslaesie- en neurologiepatiënten, de revalidatieafdeling en het OK-complex.

Als een hotel

Bij binnenkomst in het centrale ontvangstgebied op de begane grond is er naar alle zijden zicht op buiten met onder meer de aangrenzende revalidatietuin en het omringende groen achter de poliklinieken en patiëntenkamers. De gehele nieuwbouw neemt afstand van de ziekenhuisachtige uitstraling. Patiënten zijn hier immers niet ziek maar revalideren. De uitstraling van een hotel met meer comfort, rust en een positief thuisgevoel past daarbij en sluit aan op het gedachtegoed van een healing environment. Het strakke witte stucwerk met donkergoudkleurige puien aan de buitenkant oogt luxe en refereert aan een villa in het bos. In het interieur zijn rust en ruimte het devies. Zo kunnen medewerkers optimaal werken en patiënten prikkelarm revalideren.

De modernste operatiekamers ter wereld

De nieuwe operatiekamers (OK’s) zijn inmiddels in gebruik. Ze zijn veiliger, overzichtelijker en voorzien van de laatste digitale vernieuwingen. Alle OK’s, zeven in totaal, bevatten het innovatieve luchtbehandelingssysteem van Opragon dat de hele OK steriel maakt, minder lawaai oplevert en voor een aangenamere temperatuur zorgt. Uniek zijn de volledig naadloos uitgevoerde wanden waardoor de kans op bacteriegroei minimaal is. Bovendien zijn de wanden vermengd met positief geladen titaniumdioxide-deeltjes, die stof, bacteriën en schimmels afstoten. Alle OK’s hebben drie enorme beeldschermen, naadloos verwerkt in de wand, die de chirurg altijd duidelijk zicht op de beelden geven die noodzakelijk zijn tijdens een operatie. Ook hangen er hierdoor minder pendels aan het plafond. Dat heeft weer voordelen voor de steriliteit en voor de concentratie van het OK-team. De kleur van het licht in de OK’s verandert gedurende de dag mee met het daglicht buiten. Dat is fijn voor het bioritme van de medewerkers. Verder komt er via de ramen in elke OK direct daglicht binnen en is de kleur van de verlichting aan te passen. Voor sommige ingrepen is bijvoorbeeld groen licht of blauw licht handig vanwege het contrast. Orthopedisch chirurg Koen Defoort van de kliniek is zeer positief: “Als ik alle functionaliteiten van onze nieuwe OK’s op een rijtje zet, dan durf ik best te stellen dat de Sint Maartenskliniek nu het modernste OK-complex ter wereld heeft!”

Gezond gebouw

De nieuwbouw is in drie jaar tijd ontworpen, gebouwd en in gebruik genomen en is met recht een gezond gebouw. De verpleegafdelingen zijn open, transparante en motiverende omgevingen die de zelfredzaamheid van de patiënt stimuleren en maximale ondersteuning voor de zorgprofessional bieden. Ruim binnentredend daglicht, natuurlijke materialen, een ingetogen kleurpallet, uitzicht naar buiten, lange rustgevende zichtlijnen en contact met de natuur dragen bewezen bij aan het gezonde gebouw.

Tekst en foto: EGM architecten

FMT Gezondheidszorg Nieuwsbrief

U wilt op de hoogte blijven van de technologie, wetenschap en innovatieve huisvesting in de zorg. Abonneer u daarom nu gratis op de elektronische nieuwsbrief van FMT Gezondheidszorg.
Name
Email
Secure and Spam free...