Boven – Header
Boven – Header

Auditorium van het Prinses Máxima Centrum is officieel geopend

Het auditorium van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht is woensdag 27 november officieel geopend. Het auditorium wordt dé plek waar alle deskundigen op het gebied van kinderen en kanker uit de hele wereld kennis en ervaring kunnen uitwisselen en overdragen. En om internationale talenten het Prinses Máxima Centrum ‘binnen te halen’. Het auditorium is een ontwerp van LIAG architecten en bouwadviseurs, net als het Prinses Máxima Centrum zelf.

Bovenop het dak van de research-afdeling van het Prinses Máxima Centrum is het tweelaagse auditorium gebouwd. De zaal is vormgegeven als een collegezaal in een ‘sikkelvormige’ opstelling waar plek is voor zo’n 250 personen. Er is een regie- en redactieruimte voorzien van AV-faciliteiten, zodat de kennis ook met de buitenwereld gedeeld kan worden. Toegang tot het auditorium kan met een lift ‘buitenom’, zodat bezoekers niet het gevoel hebben de dagelijkse gang van zaken in het centrum te verstoren. Tevens is er een foyer, ruimte voor multidisciplinair overleg en een koffiecorner.

Nieuwe (gebruiks)mogelijkheden 

Het auditorium is een ware verrijking; door de naadloze aansluiting op het bestaande en door de (multi)functionele indeling. De aanwezigheid van horeca- en vergaderfunctie vergroten de gebruiksmogelijkheden. Het geheel heeft een warme uitstraling. Wanden en vloeren zijn namelijk afgewerkt met het zeer milieuvriendelijke bamboe. Het is bovendien voorzien van de modernste (installatie)technische snufjes.

 

Kroon op het werk

Het Prinses Máxima Centrum was nog maar net in gebruik genomen, toen LIAG de vervolgopdracht voor het auditorium kreeg. Een opdracht, die direct de aanpasbaarheid en de flexibiliteit (oftewel de toekomstbestendigheid) van het kinderoncologisch centrum laat zien. Het auditorium valt op, hoewel de eenheid in uitstraling ondanks een diversiteit aan functies zeker verwezenlijkt is. De uitbreiding oogt als de (spreekwoordelijke) kroon op het werk. Terwijl subtiele details verraden dat een nieuwe functie aan het bestaande programma is toegevoegd.

 

“Voor elke gelegenheid is het mogelijk om het auditorium in te zetten. Heb je voor een bijeenkomst één grote zaal nodig of deel je de ruimte liever op in meerdere kleinere zalen? Het behoort tot de mogelijkheden. Wil je in de ‘bioscoop’ een film draaien voor de jonge patienten? Of wil je hier een personeelsfeest organiseren? Geen probleem, het kan allemaal.” Aldus Thomas Bögl (architect-partner LIAG).

 

Over het ontwerp van het Prinses Máxima Centrum

De missie van het Prinses Máxima Centrum is om elk kind met kanker te genezen met optimale kwaliteit van leven. Het gebouw is ontworpen om dit doel te ondersteunen. Alle aandacht gaat uit naar het kind en het gezin. Een huiselijke sfeer zorgt ervoor dat kinderen zich thuis kunnen voelen en kind kunnen zijn. In de ouder-kind-kamer kan het gezin op een natuurlijke manier samen zijn. LIAG besteedde aandacht aan aspecten als daglicht, lucht, uitzicht, goede akoestiek en duidelijke zonering om het genezingsproces te bevorderen. Het omringende landschap is verweven met het gebouw. Groen en daglicht is overal aanwezig. Jonge patiënten ervaren hierdoor de seizoenen, het weer en het dag- en nachtritme.

FMT Gezondheidszorg Nieuwsbrief

U wilt op de hoogte blijven van de technologie, wetenschap en innovatieve huisvesting in de zorg. Abonneer u daarom nu gratis op de elektronische nieuwsbrief van FMT Gezondheidszorg.
Name
Email
Secure and Spam free...