Boven – Header

Dieet verrijkt met arginine kan langetermijnprognose van patiënten met hoofd-halskanker verbeteren

Speciale voeding verrijkt met het aminozuur arginine kan de langetermijnprognose van patiënten met hoofd-halskanker verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van Nikki Buijs. Buijs promoveerde 21 juni bij Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Buijs richt zich met haar onderzoek op de verbetering van de kwaliteit van zorg rondom operaties van kankerpatiënten en de identificatie van specifieke veranderingen in kankergerelateerde stofwisseling om nieuwe therapieën te ontwikkelen. Buijs onderzocht hiervoor de specifieke rol van arginine en stikstofmonoxide in het ontstaan van kwaadaardige tumoren. Daarnaast analyseerde zij ook het effect van deze stoffen op het afweersysteem en de stofwisseling. Het blijkt dat het aminozuur arginine een belangrijke rol speelt in de stofwisseling en het afweersysteem van patiënten met hoofd-halskanker. Een dieet verrijkt met dit aminozuur heeft de potentie om de langetermijnprognose van deze patiënten te verbeteren.

Uit een ander onderzoek, verricht in samenwerking met University of Pittsburgh Medical Center in Amerika, blijkt dat een belangrijk enzym uit de arginine-stikstofmonoxide-cyclus essentieel is voor de bloedvatvorming en de groei van kwaadaardige levertumoren. Dit enzym is een potentieel nieuw target voor specifieke anti-kanker therapieën. In de toekomst kunnen de uitkomsten van beide onderzoeken leiden tot de ontwikkeling van meer gepersonaliseerde zorg en effectievere doelgerichte therapieën voor kankerpatiënten.

Bron: VUmc

FMT Gezondheidszorg Nieuwsbrief

U wilt op de hoogte blijven van de technologie, wetenschap en innovatieve huisvesting in de zorg. Abonneer u daarom nu gratis op de elektronische nieuwsbrief van FMT Gezondheidszorg.
Name
Email
Secure and Spam free...