Boven – Header

Donornier functioneert beter na behandeling nieuwe techniek

In het Erasmus MC is voor het eerst in Nederland met succes een nier getransplanteerd die met behulp van ‘warme perfusie’ van kwaliteit verbeterd is. Bij warme perfusie wordt de nier van een overleden donor, voorafgaand aan de transplantatie, aangesloten op een pomp en doorgespoeld met een verwarmd mengsel van bloed, medicijnen en voedingsstoffen.  

Met deze nieuwe techniek wordt de normale omgeving van de nier, zoals die in het lichaam is, zo goed mogelijk nagebootst. Pas daarna wordt de nier geïmplanteerd in de ontvanger.

In Nederland werd deze warme perfusietechniek tot op heden nog niet toegepast bij mensen. Wel is uit Brits onderzoek bij transplantatie patiënten gebleken dat behandeling met warme perfusie de resultaten van de transplantatie verbetert. De perfusie zorgt ervoor dat afvalstoffen uit de nier worden verwijderd en dat de energievoorraad van de cellen in de nier een oppepper krijgt.

Het Erasmus MC is onlangs begonnen met een studie waarbij deze nieuwe warme perfusie techniek wordt getest. Tien patiënten op leeftijd krijgen de nier van een oudere overleden donor die met de warme vloeistof is behandeld. De eerste transplantatie is succesvol verlopen.

Niertransplantatie bij senioren komt door de vergrijzing steeds vaker voor. In 1999 heeft Eurotransplant (het Europese ‘verdeelstation’ van organen) een speciaal senioren programma opgezet. Daarbij worden nieren van overleden patiënten van boven de 65 jaar zoveel mogelijk toegekend aan transplantatiekandidaten van 65 jaar en ouder.

Om te zorgen dat ook oudere patiënten een kwalitatief goed orgaan kunnen ontvangen, wordt al enkele jaren onderzoek gedaan naar methoden om de kwaliteit van organen te verbeteren.  Op dit moment wordt al standaard de zogeheten ‘koude perfusie’ techniek toegepast in de niertransplantatie. De nier wordt na de uitname bij de donor gespoeld met een koude vloeistof met medicatie.

“Nieren van oudere overleden donoren zijn geschikt voor een transplantatie”, zegt transplantatiechirurg Robert Minnee van het Erasmus MC, die de warme perfusie en de transplantatie uitvoerde. “Maar deze nieren hebben aanzienlijk meer tijd nodig om na de transplantatie goed te gaan werken. De ontvanger moet na de transplantatie vaak nog een paar weken dialyseren. De patiënt die de ‘warm behandelde nier heeft ontvangen, was direct na de transplantatie van de dialyse af.”

We verwachten dat patiënten die met de nieuwe techniek worden geholpen, ook na een jaar nog een beduidend betere nierfunctie hebben dan patiënten die een ‘koud behandelde’ nier hebben ontvangen.” 

Bron: Erasmus MC

FMT Gezondheidszorg Nieuwsbrief

U wilt op de hoogte blijven van de technologie, wetenschap en innovatieve huisvesting in de zorg. Abonneer u daarom nu gratis op de elektronische nieuwsbrief van FMT Gezondheidszorg.
Name
Email
Secure and Spam free...