Equipe Zorgbedrijven ging voor haar vijfde hoofdvestiging opnieuw in zee met Interflow. “Dankzij de flexwanden hebben wij echt onze OK kunnen uitzoeken en afstemmen op artikelen en apparatuur die wij tijdens de operatie gebruiken.”

Equipe Zorgbedrijven omvat drie zelfstandige behandelcentra: Helder kliniek (spataderen en anale problematiek), Xpert Clinic (hand-polschirurgie) en Velthuis kliniek (cosmetische chirurgie, injectables en huidtherapie). Onlangs werd in een voormalig kantoorpand een vestiging geopend in Amsterdam Zuidoost. Voor het ontwerp, de ruwbouw en afbouw deed de organisatie een beroep op Interflow. “We zetten in op zekerheid, op kwaliteit qua infrastructuur en kennis. Interflow is een bekende en gedegen naam in de OK-wereld, met BAM als moederbedrijf een stevige partner. We hadden al goede ervaringen met Interflow en besloten de samenwerking voort te zetten”, stelt bouwmanager Marieke van Egeraat.

Interflow voerde samen met projectmanagementbureau Activ Vastgoed (gedelegeerd opdrachtgever) een quick scan uit. “Dat haalbaarheidsonderzoek wees uit dat het pand qua breedte voldoende ruimte bood aan OK’s en benodigde apparatuur. Wel had het dak onvoldoende draagkracht, wat we hebben opgelost met een nieuwe dakvloer”, aldus Menno de Boer, projectleider bij Interflow. “De technische ruimte konden we makkelijk kwijt op de tweede verdieping.” De OK-afdeling op de eerste verdieping telt vier Flex-OK’s klasse 1 – de specialiteit van Interflow – compleet met holding, recovery, behandelkamers en individuele bedkamers.

Groeiende veranderbehoefte
Met de snel aan te passen inrichting van de Flex-OK speelt Interflow in op de groeiende veranderbehoefte binnen zorginstellingen. OK’s worden gedurende de exploitatieperiode diverse malen aangepast of verbouwd, zeker nu technologische ontwikkelingen steeds sneller gaan. De Flex-OK is modulair opgebouwd en bestaat uit drie elementen: het wandsysteem, het plafondsysteem en de luchtbehandeling. De flexibiliteit is onder meer te danken aan de zogeheten flexladen die naar wens zijn in te richten en na ontwerp voor 80 procent prefab worden gebouwd in de fabriek van Interflow in Wieringerwerf.

De indeling van OK’s ligt voor 60 procent vast door wet- en regelgeving. Nog eens 20 procent wordt bepaald in overleg met de klant over pendelposities en de constructieve gevolgen hiervan. “De laatste 20 procent betreft voorzieningen in de wand, die bouwers normaal gesproken ook al snel willen weten. Bij de flexwand zijn vijf voor twaalf nog wijzigingen mogelijk”, stelt Rob van Overbeek, adviseur Flex-OK bij Interflow. Als ander onderscheidend kenmerk noemt hij de integraliteit. “In een traditioneel bestek krijgen zorginstellingen te maken met een aparte leverancier voor elk onderdeel. Wij bieden een integrale oplossing en garanderen de prestatie. Dankzij de prefab-aanpak resulteert ons concept in een kortere bouwtijd op locatie en dus minder overlast.”

OK op maat
Omdat het een design & build opdracht betrof, bleven ontwerp en ruwbouw in één hand. “Daardoor hebben we alle wensen van OK-tafel tot en met het laatste luchtrooster kunnen meenemen. We ontwerpen van binnen naar buiten, van OK-tafel naar schoon gebied, plenum en totale OK”, aldus De Boer. Hierbij werkte het team van Interflow nauw samen met het Amsterdamse Equipeteam. “Hoe is de werkwijze in de OK, waar moeten de pendels komen, waar de computers? Zo ontstond een OK op maat die voldoet aan de werklogistiek en die bijdraagt aan het werkplezier van het personeel”, zegt Sonja Vissers, regiomanager Amsterdam bij Equipe. “De directie is altijd op zoek naar innovatie en de Flex-OK heeft in onze ogen de toekomst.”

Aanleiding voor de Amsterdamse vestiging was een toenemend aantal cliënten. “Het aantal vierkante meters in de vestiging Hilversum was onvoldoende om onze groei te accommoderen en in de regio was geen geschikt pand te vinden”, aldus Vissers. “Met het Gooi als referentiegebied was Amsterdam een goede locatie. Het pand ligt vlak aan de snelweg, de bereikbaarheid is dan ook uitstekend en er is ruime parkeergelegenheid.” Equipe Zorgbedrijven heeft verder hoofdvestigingen in Eindhoven, Rotterdam, Enschede en Velp voor de grotere operaties en elf satellieten (voor lokale ingrepen) en buitenpoli´s.

Dankzij de flexibiliteit van de Flex-OK kon Interflow bijvoorbeeld voldoen aan een verzoek van de OK-coördinator van de Hilversumse vestiging van Equipe. “Zij vroeg of het mogelijk was om het hechtdradenkabinet te laten inbouwen. Dat hebben we inderdaad in de flexladen kunnen integreren. Verder liggen ook de maskers en disposable handschoenen grijpklaar in de laden”, verklaart De Boer. De computers zijn eveneens geïntegreerd in de wand, zodanig dat in geval van een storing technici er makkelijk bij kunnen. “Hiervoor is de afdeling ICT is in een vroeg stadium betrokken. Dankzij de flexwanden hebben wij echt onze OK kunnen uitzoeken en afstemmen op artikelen en apparatuur die wij tijdens de operatie gebruiken”, aldus Vissers.

Prettiger werkomgeving
Van Egeraat benoemt nog een aantal voordelen van de Flex-OK. “Omdat alles is weggewerkt in de wand, is de OK beter schoon te maken. Dit betekent minder infectiegevaar voor de patiënt”, zegt ze. “Bovendien is het geen betonnen muur voor het leven, dankzij de flexwanden is de OK eenvoudig aan te passen. Belangrijk, want wat je vandaag bouwt, is bij wijze van spreken morgen verouderd.” De Boer onderschrijft dit. “Neem het groeiend aantal beeldschermen in de OK. De panelen zijn simpel aan te passen op andere apparatuur of video routing. Aan het eind van de OK-dag plaatsen wij de aangepaste panelen, zodat het personeel de volgende dag gelijk weer aan het werk kan. Omdat de Flex-OK gebouwd is als een box in een box, is opnieuw valideren niet noodzakelijk. Je verliest dus geen productietijd.”

Comfort is een ander pluspunt van de Flex-OK, stelt Van Overbeek. “Qua geluidsniveau zitten we met het luchtbehandelingssysteem ruim onder de norm van 45 dBA. En ons systeem is zeer robuust en stabiel qua temperatuur. Tot slot is ook het beschermd gebied hier groter dan het plenum. Waar doorgaans in de praktijk sprake is van insnoering van het schoon gebied, hebben wij de parameters zodanig onder controle dat ons concept juist leidt tot uitsnoering.” Voor Equipe Amsterdam betekent dit 9,3 vierkante meter schoon gebied in plaats van de contractueel afgesproken 7,3 vierkante meter. Belangrijke punten, zo beaamt een tevreden Vissers. “Als je ruim 9 vierkante meter schoon gebied krijgt, betekent dat meer ruimte voor de instrumententafels en meer bewegingsruimte voor het personeel. En als de temperatuur klopt, ontstaat een veel prettiger werkomgeving. Bovendien zien de OK’s er ook nog eens grandioos uit.”

Door: Wilma Schreiber