Op donderdag 16 februari heeft Isala Diaconessenhuis de eerste patiënt verwelkomd in het nieuwe Liesbreukcentrum, onderdeel van de afdeling Chirurgie. Door de liesbreukzorg te concentreren in Meppel, zijn lange wachtlijsten voor een groot deel verleden tijd en zijn patiënten verzekerd van de best mogelijke zorg. Het verplaatsen van de liesbreukoperaties naar Isala Diaconessenhuis volgt uit het zorgverplaatsingsplan dat Isala heeft opgesteld nu de fusie tussen beide ziekenhuizen is afgerond.

De komende jaren verhuizen diverse behandelingen van Zwolle naar Meppel en vice versa. De oprichting van het Liesbreukcentrum in Meppel is onderdeel van dit zorgverplaatsingsplan. Het team bestaande uit vier chirurgen heeft ruime ervaring met liesbreukoperaties. Chirurg Lesanka Versluijs: ‘Door onze liesbreukchirurgie vooral op de locatie in Meppel uit te voeren, kunnen we doelmatige zorg verlenen. We behandelen onze patiënten met liesbreuken op vaste dagen, waardoor we de bijbehorende zorg hier goed op kunnen inrichten. Daardoor kun je de beste kwaliteit bieden. Het doelmatige zorgproces maakt dat we nu al veel kortere wachtlijsten hebben en deze in de toekomst waarschijnlijk ook kunnen houden.’ De verplaatsing geldt voor 85% van de operaties. Kinderen tot 2 jaar en patiënten die naast de liesbreuk andere aandoeningen hebben, worden behandeld in Isala Zwolle.

Keuze in behandeling
Patiënten die verder gezond zijn, kunnen in Isala Diaconessenhuis kiezen voor behandeling op één dag of behandeling aan de hand van twee bezoeken. Single visit betekent dat de gehele behandeling op één dag plaatsvindt. Versluijs: “Als patiënten gezond zijn, geen medicatie gebruiken en geen andere aandoeningen hebben, kan dit handig zijn. Vooral mensen die werken vinden dit een prettige optie. Voor patiënten die het liever rustig aan doen, biedt Isala het traject in meerdere dagen aan.”

Jaarlijks opereert Isala ongeveer achthonderd patiënten met een liesbreuk. Dit is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. Het kan aangeboren zijn maar ook ontstaan door uitrekking van de buikwand, bijvoorbeeld door persen, veel hoesten, en vaak zwaar tillen. De breuk komt het meest voor bij mannen tussen de 50 en 60 jaar.

Bron: Isala