Boven – Header
Boven – Header

Langer thuiswonen dementerenden onderzocht in proeftuin

In de zogenoemde proeftuin dementie worden nieuwe producten en diensten voor dementerenden en hun mantelzorgers in de praktijk getest. Het doel ervan is dat mensen met dementie langer en veilig thuis kunnen blijven wonen. In het project werken de gemeente Tilburg en Tilburg University (zorginstituut Tranzo) nauw samen met Fontys CZ, Zorgnetwerk Midden-Brabant, Midpoint en vertegenwoordigers van burgers en bedrijfsleven. Het project ging in 2014 van start.In 2017 kunnen nieuwe toepassingen breed beschikbaar komen.

De toename van dementie en de ontwikkeling van thuiszorg vragen om andere en innovatieve ideeën waardoor het mogelijk wordt dat mensen langer en veilig thuis kunnen wonen. In de proeftuin dementie worden producten en diensten ontwikkeld en getest. Dat gebeurt in de leefomgeving van de dementerenden en hun verzorgers (communities of practice, half 2015 zijn er dat 20 in Tilburg en omstreken). Binnen twee jaar kunnen de nieuwe toepassingen dan breed beschikbaar komen.

Idee achter de proeftuin is dat de transitie in de zorg uit de praktijk moet komen en niet bedacht vanachter een bureau. Dit initiatief, waarbij overheid, burgers, ondernemers en wetenschap de handen ineen slaan, maakt met innovaties het verschil voor kwetsbare ouderen. In Tilburg is het project zo succesvol gebleken dat 10 proeftuinen elders in Nederland het voorbeeld zullen volgen.

 

FMT Gezondheidszorg Nieuwsbrief

U wilt op de hoogte blijven van de technologie, wetenschap en innovatieve huisvesting in de zorg. Abonneer u daarom nu gratis op de elektronische nieuwsbrief van FMT Gezondheidszorg.
Name
Email
Secure and Spam free...