Gezondheidszorg-geassocieerde infecties kunnen veel problemen veroorzaken, maar met het oog op resistente bacteriestammen biedt het gebruik van antibiotica niet altijd de juiste oplossing. Met dat in gedachten is een nieuw type medische handschoen ontwikkeld, die microben doodt zonder het gebruik van toegevoegde chemicaliën.

De handschoenen zijn in de loop van zes jaar ontwikkeld door microbioloog prof. Richard James van de universiteit van Nottingham, in samenwerking met collega’s van medische handschoenenfabrikant Hartalega Malaysia en antimicrobieel onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf Chemical Intelligence UK. Ze maken gebruik van een gepatenteerde technologie die de universiteit beschrijft als “een nieuw actief micro-organisme-dodend molecuul”.

Dit molecuul wordt direct in het materiaal opgenomen, wat betekent dat er geen antibiotica op het oppervlak van de handschoenen hoeven te worden aangebracht en dat er geen uitspoeling naar de omgeving plaatsvindt. In laboratoriumtests zouden volgens de handschoenen tot 99,9 procent van de bacteriën binnen vijf minuten na contact worden gedood.

Het is de bedoeling om de handschoenen op grote schaal “tegen lage kosten” te gaan produceren, zodat ze betaalbaar zijn voor ziekenhuizen over de hele wereld. De Europese lancering vond 31 mei plaats in Londen.

FMT Gezondheidszorg organiseert 28 juni a.s. aan de Technische Universiteit in Eindhoven een workshop over besmettingspreventie in risicovolle ruimtes. Meer informatie over deze workshop.

Bron: University of Nottingham