Boven – Header
Boven – Header
Boven – Header

Reinier de Graaf ziekenhuis en Marfo Food Group slaan handen ineen met nieuw aanbod “futureproof” patiëntenmaaltijden

Marfo Food Group brengt een nieuwe generatie gerechten voor ziekenhuispatiënten op de markt. Speciaal voor het Delftse ziekenhuis Reinier de Graaf ontwikkelde voormalig sterrenchef Pascal Jalhay, creatief brein in de keuken van Marfo, 22 nieuwe, gezonde gerechten die minimaal bewerkt zijn en voedselverspilling tegengaan. Jalhay heeft enkel gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten om de juiste kleur, geur en smaak te creëren. Zo worden groenten volledig benut om onnodige verspilling te voorkomen. De gerechten bevatten minder zout en geen onnatuurlijke E-nummers. Ook komt het vlees van dieren die een gezond en goed leven hebben gehad. “Ruim een derde van onze ecologische footprint wordt bepaald door wat we eten. Daarom werken wij op innovatieve wijze aan het verduurzamen van ons aanbod binnen een industrie waar een gigantische impact te maken valt. Zowel voor de gezondheid als voor het milieu”, zegt Jalhay. 

Toekomstbestendig koken

 

“Onze maaltijden waren uiteraard al gezond maar zijn nu naar een nóg hoger niveau getild. Wij hebben de gerechten grondig onder de loep genomen qua ingrediënten, receptuur en leveranciers en hebben onze werkwijze ingrijpend veranderd. Wij zijn ook 1-op-1 in gesprek gegaan met al onze leveranciers. Wat kon er anders, beter of efficiënter? En hoe gaan wij verspilling tegen? We hebben vervolgens zeer gedetailleerd in kaart gebracht hoe we bestaande gerechten verantwoord en toekomstbestendig konden maken”, aldus meesterkok Jalhay.

Samen pionieren

Teamleider Servicepunt Patiënten voeding van Reinier de Graaf Kim Wit is actief betrokken geweest bij het ontwikkelen van de vernieuwde gerechten. “Van de ziekenhuizen die samenwerken met Marfo zijn wij de eerste die op deze manier de patiëntenmaaltijden vormgeven”, zegt Wit. “Goed en gezond eten draagt bij aan een voorspoedig herstel en vergroot de patiënttevredenheid. Een lekkere maaltijd wordt vaker volledig genuttigd. Hierdoor krijgt de patiënt alle nodige voedingsstoffen binnen en hoeft er niets te worden weggegooid. Dat is dus dubbel winst.” De vernieuwde gerechten worden inmiddels aan alle patiënten in het Gasthuis in Delft geserveerd en de reacties zijn positief. “We blijven verder ontwikkelen. We bieden elk seizoen andere gerechten aan dus zullen we de komende periode onze maaltijden ook blijven vernieuwen. Dat geldt eveneens voor onze dieetmaaltijden.”

Over Marfo Food Group

Begonnen als het cateringbedrijf van Martinair in 1971, is Marfo Food Group sinds 2008 een zelfstandige leverancier van complete maaltijden aan luchtvaartmaatschappijen, de gezondheidszorg en het leger. In totaal worden op de hoofdvestiging in Lelystad dagelijks ruim 100.000 maaltijden in de keuken met de hand bereid en als versbereide maaltijd direct ingevroren op -40 graden, om zo de kwaliteit, de smaak en de voedingsstoffen te behouden. Op de locatie hoeft de maaltijd alleen nog maar verwarmd en geserveerd te worden. Het brein achter deze vriesvers-maaltijden is meesterkok Pascal Jalhay. Als chef-kok maakte hij eerder furore in het twee-sterrenrestaurant Vermeer in Amsterdam. Elk nieuw gerecht wordt uitgebreid getest en geproefd in het ‘Creadome’, de ontwikkelkeuken van Jalhay en daarnaast ook op locatie samen met de klanten. Marfo Food Group wordt geleid door CEO Arnold Zuidgeest, heeft 500 medewerkers en had in 2017 een omzet van zo’n 80 miljoen euro. www.marfo.com

Over Reinier de Graaf ziekenhuis

Het Reinier de Graaf ziekenhuis levert al bijna acht eeuwen zorg aan de inwoners van Delft en omgeving. Bij ons werken ruim 2.600 medewerkers, onder wie meer dan 200 medisch specialisten en bijna 800 verpleegkundigen. Ongeveer 450.000 mensen kunnen voor zorg in hun directe omgeving een beroep doen op ons ziekenhuis, dat beschikt over 481 bedden. We zijn een breed basisziekenhuis, met extra aandacht voor de zorg voor moeder en kind, ouderen en oncologiepatiënten. Onze hoofdlocatie is in Delft, we hebben een vestiging in Voorburg en buitenpoli’s in Naaldwijk en Den Haag-Ypenburg. Daarnaast hebben we twee expertisecentra, de Polikliniek Jeugd en Alcohol en het Delfts Allergie Centrum, en staat onze IVF-kliniek (inter)nationaal bekend om haar expertise. Reinier de Graaf maakt samen met het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis deel uit van de Reinier Haga Groep. Als oudste ziekenhuis van Nederland staan we voor het bieden van de juiste zorg, op de juiste plaats, op het juiste moment. www.reinierdegraaf.nl

 

 

FMT Gezondheidszorg Nieuwsbrief

U wilt op de hoogte blijven van de technologie, wetenschap en innovatieve huisvesting in de zorg. Abonneer u daarom nu gratis op de elektronische nieuwsbrief van FMT Gezondheidszorg.
Name
Email
Secure and Spam free...