Boven – Header
Boven – Header

‘Tijdig vervangen medische apparatuur voor 1 op de 3 ziekenhuizen een probleem’

Een deel van de Nederlandse ziekenhuizen vindt het lastig om tijdig nieuwe, medische apparatuur aan te schaffen.

Uit een rondgang van DLL langs 54 van de 85 grootste ziekenhuis(groepen) van Nederland blijkt dat ruim een derde van de ziekenhuizen er niet of slechts met grote moeite in slaagt om hun medische apparaten tijdig te vervangen. Deze ziekenhuizen noemen onvoldoende financiële middelen daarvoor als voornaamste reden.

 

Een kleine meerderheid van de ziekenhuizen (56 procent) heeft wel voldoende vermogen om medische apparatuur tijdig te vervangen. Ook komt het geregeld voor dat ziekenhuizen de prioriteit geven aan het aanschaffen van medische apparaten boven andere investeringen (één op de drie), en daardoor wel tijdig de apparatuur kunnen vervangen. Waarschijnlijk zijn het deze ziekenhuizen die aangeven dat de investeringen genoeg zijn om de kwaliteit van hun zorg op peil te houden. Ongeveer één op de vijf ziekenhuizen stelt wel dat door de beperkte mate van investeringen in medische apparatuur de kwaliteit van zorg in het geding komt.

 

‘Punt van zorg’

 

Benno Dijkers, Business Development Manager Healthcare bij DLL: “De jaarlijkse druk om te komen tot een sluitende exploitatie mist zijn uitwerking niet op de – vaak noodzakelijke – investeringen in medische apparatuur. Het is goed denkbaar dat de komende jaren steeds meer ziekenhuizen moeite krijgen om tijdig hun medische apparatuur te vervangen. Het is daarnaast ook geen geheim dat het voor ziekenhuizen steeds lastiger is om voldoende, gekwalificeerd personeel aan te trekken. Vanzelfsprekend zit niemand erop te wachten om ook nog te werken met gedateerde apparatuur. Bovendien brengt het gebruik van dergelijke verouderde apparaten vaak onnodig hoge onderhouds- en energiekosten met zich mee.”

 

Hoogte investeringen wel stabiel

 

Het bedrag dat jaarlijks in medische apparatuur wordt geïnvesteerd, is volgens de helft van de respondenten de afgelopen vijf jaar nagenoeg stabiel gebleven. In 7 procent van de ziekenhuizen is (steeds) minder geïnvesteerd. De meeste ziekenhuizen kunnen niet exact aangeven hoeveel is besteed aan de aanschaf van nieuwe medische apparatuur, maar gemiddeld schat men dit op 20 procent van het gehele budget.

 

Kopen of leasen

 

Ziekenhuizen kunnen medische apparatuur kopen of leasen. De meeste ziekenhuizen (82 procent) hebben de voorkeur om de medische apparaten te kopen. De belangrijkste reden om te kopen is dat men de apparatuur in eigen bezit wil hebben. Ook bestaat de veronderstelling dat deze optie goedkoper is. (Deels) leasen doet slechts een klein deel van de ziekenhuizen (8 procent). Van de amper vier ziekenhuizen die in het onderzoek aangeeft altijd te leasen, noemt de helft het kostenplaatje en de flexibiliteit als voornaamste motivatie.

 

Over DLL

 

DLL (voorheen De Lage Landen) is een internationale vendor finance organisatie met meer dan 30 miljard euro aan activa. Het bedrijf werkt in meer dan 30 landen samen met fabrikanten en hun distributiepartners – van erkende distributeurs en zelfstandige dealers tot handelaren – om hen duurzame oplossingen voor de gehele levenscyclus van bedrijfsmiddelen te leveren, waaronder commercial finance, retail finance en financiering van gebruikte apparatuur. DLL is een volle dochteronderneming van de Rabobank Groep.

 

Bron: DLL

FMT Gezondheidszorg Nieuwsbrief

U wilt op de hoogte blijven van de technologie, wetenschap en innovatieve huisvesting in de zorg. Abonneer u daarom nu gratis op de elektronische nieuwsbrief van FMT Gezondheidszorg.
Name
Email
Secure and Spam free...