Boven – Header

Toparchitect Lord Norman Foster ter gelegenheid van jubileum norament 926: ‘Een vloer die voldoet aan alle eisen’

Ook vandaag de dag wordt Ipswich in Suffolk, Engeland nog regelmatig bezocht door grote groepen architectuurstudenten vanuit de hele wereld. Hun bestemming: het Willis, Faber & Dumas kantoorgebouw – nu bekend als Willis Towers Watson building – dat is uitgegroeid tot een begrip in de wereld van de architectuur. Het ontwerp voor het project was afkomstig van Foster + Partners. Het werd voltooid in 1975 en wordt beschouwd als een pioniersproject op het gebied van kantoorgebouwen. Bij de bouw werden diverse baanbrekende bouwmethodes, -technieken en -materialen toegepast. Een daarvan was norament 926 – de noppenvloer van rubber van nora flooring systems. Volgens de visie van Lord Norman Foster moest er voor dit paradepaardje een vloermateriaal gevonden worden dat zich leent voor allerlei toepassingen. Met de keuze voor heldergroen wilde de Britse toparchitect de natuur naar het kantoorgebouw halen. Deze kleur – die nu ‘Ipswich Green’ heet – maakt nog altijd deel uit van het standaardassortiment van nora. Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van norament blikt Lord Norman Foster terug op het project.

Hoe raakte u destijds bekend met norament 926 en wat viel u op aan het materiaal?
LF: Flexibiliteit was het kernwoord bij de bouw van het Willis Faber-project. We zochten naar een vloermateriaal dat overal gebruikt kon worden, dus van de entree tot en met de technische ruimtes. De vloeren moesten dus extreem robuust zijn en lang mee gaan. norament 926 voldeed aan beide eisen en was dan ook de juiste oplossing voor allerlei verschillende toepassingen.

 

Hoe kwam u op groene vloeren voor het Willis Coroon-gebouw?
LF: Bovenop het gebouw is een daktuin en die wilden we in het gebouw integreren door een soort groen tapijt te creëren. Ook in het gebouw zelf moest het thema natuur terugkeren. Het groen dat ons destijds voor ogen stond zat toen nog niet in het assortiment bij nora, maar in nauwe samenwerking met het bedrijf hebben we de juiste tint kunnen ontwikkelen voor het Willis Towers Watson-project. De kleur groen symboliseert ook de duurzaamheid van het gebouw.

 

Welke visie had u voor het gebouw en welk ontwerpconcept heeft u gekozen?
LF: Het Willis Faber-gebouw moest berekend zijn op de eisen van de toekomst die werden ingegeven door de technische vooruitgang. De overgang van typemachines naar elektronische woord processors een paar jaar later verliep er dan ook probleemloos. Dat was te danken aan de verhoogde vloeren die in het hele gebouw lagen en waar de computerkabels onder konden worden weggewerkt. Dit was halverwege de jaren 70 nog revolutionair, want dit type constructie werd toen alleen gebruikt in serverruimtes. Ons ontwerpconcept moest ook de leefkwaliteit op de werkplek verbeteren en meer licht en lucht opleveren in het gebouw.

 

Had u destijds zien aankomen dat de kleur groen die u toen ontwikkelde zo’n succes zou worden en dat ‘uw’ kleur tot een vast onderdeel zou uitgroeien van het productportfolio van nora?

LF: Het uitgesproken groen was meteen een groot succes en dat stond los van het Willis Coroon-project. Ik herinner me dat architect James Stirling de kleur al snel daarna gebruikte voor de Stuttgarter Staatsgalerie. Limegroen is nog steeds een heel populaire kleur. Toen ik bezig was met mijn onderzoek kwam ik op het idee door een materiaalmonster.*

Over Lord Norman Foster, oprichter en directievoorzitter van Foster + Partners
Norman Foster is oprichter en directievoorzitter van Foster + Partners, een internationaal bureau voor architectuur, design en engineering. De afgelopen vijftig jaar heeft het bureau op allerlei manieren gepionierd met duurzame architectuur en ecologie, van masterplannen voor steden en kantoren, tot cultuurgebouwen, infrastructuur en industrieel design. In 1999 werd hij geëerd met de 21e Pritzker architectuurprijs en in de adelstand verheven tot Lord Foster of Thames Bank.

Over Foster + Partners
Foster + Partners is een mondiaal bureau voor architectuur, stedenbouw en design waarbij duurzaamheid centraal staat. Het werd in 1967 opgericht door Norman Foster en staat wereldwijd bekend om zijn integrale benadering van architectuur en engineering en aanverwante disciplines en de innovatieve aanpak bij het ontwerpen van gebouwen, ruimtes en steden.

Foto: Lord Norman Foster

Bron: Nora Flooring

FMT Gezondheidszorg Nieuwsbrief

U wilt op de hoogte blijven van de technologie, wetenschap en innovatieve huisvesting in de zorg. Abonneer u daarom nu gratis op de elektronische nieuwsbrief van FMT Gezondheidszorg.
Name
Email
Secure and Spam free...