Boven – Header
Boven – Header
Boven – Header

“Verpleegkundige weet bedroevend weinig over ondervoeding”

Ondervoeding is een veelvoorkomend probleem in alle sectoren van de zorg. Het leidt tot complicaties en slechte genezing. Goede voedingszorg is daarom een essentieel onderdeel in de verpleegkundige zorg. Net zo belangrijk als wondverzorging, hulp bij wassen en aankleden en het geven van de juiste medicatie. Toch bestaat slechts 0,4% van de lessen op de opleidingen voor verpleegkundigen en verzorgenden uit onderwijs over voeding. Dat kan en moet anders, aldus de Stuurgroep Ondervoeding.

Belangrijk dat verpleegkundige “voedingswijs” is

Verpleegkundigen en verzorgenden zijn de coördinator van zorg. Het is cruciaal dat zij ondervoeding tijdig kunnen herkennen. Zij moeten aan de bel trekken als de patiënt niet optimaal eet of drinkt en actie ondernemen om te voorkomen dat de voedingstoestand verslechtert. De opleidingen voor verpleegkundigen en verzorgenden erkennen dat er te weinig aandacht wordt gegeven aan voeding in de opleidingen. Taken en verantwoordelijkheden rondom voedingszorg zijn echter niet duidelijk en verpleegkundigen voelen zich niet bekwaam om goede voedingszorg te leveren. Zo is (onder)voedingsonderwijs een ondergeschoven kindje geworden.

Geef (onder)voedingsonderwijs

De Stuurgroep Ondervoeding heeft daarom een onderwijsexpertraad opgericht, met steun van het ministerie van VWS. Het doel is om (onder)voedingsonderwijs binnen hbo- en mbo-opleidingen Verpleegkunde en Verzorgende te verbeteren. Voorzitter van de onderwijsexpertraad, dr. Marian de van der Schueren: ‘Wij zijn erg blij dat het ministerie van VWS dit project gedurende 1,5 jaar ondersteunt. We hopen dat er zo meer verpleegkundigen en verzorgenden komen die voldoende zijn toegerust om goede ondervoedingszorg te leveren. Want uiteindelijk is iedereen die beter eet, eerder beter.’

Ondervoeding kost 400 doden per jaar

Door ziekte ontstaat vaak ondervoeding. Maar liefst 25% van de patiënten in het ziekenhuis valt veel af of krijgt te weinig voedingsstoffen binnen voor een optimale genezing. In verpleeghuizen ligt de prevalentie van ondervoeding op 15% en in de wijkverpleging is het percentage nog veel hoger: 33%. Dat is zorgelijk want door ondervoeding verslechtert de prognose van de patiënt. Dit komt tot uiting in de cijfers: jaarlijks leidt ondervoeding tot 400 extra doden. En de kosten van ondervoeding de Nederlandse gezondheidszorg liggen op 1,8 miljard per jaar.

Stuurgroep Ondervoeding

De Stuurgroep Ondervoeding is hét multidisciplinaire kenniscentrum op het gebied van bewustwording, preventie, signalering en behandeling van ondervoeding. Mede door initiatieven van de Stuurgroep Ondervoeding is er een duidelijke afname van ondervoeding in Nederland in de afgelopen jaren. Toch is het probleem nog steeds groot en is blijvende aandacht nodig. Dat geldt voor ondervoeding in instellingen en in de thuissituatie.

Meer informatie over de stuurgroep Ondervoeding: https://www.stuurgroepondervoeding.nl/

Fotobijschrift: Ondervoeding komt heel veel voor in de zorg, maar een student verpleegkunde krijgt maar gemiddeld 24 uur les over voeding. (Foto: Istock)

FMT Gezondheidszorg Nieuwsbrief

U wilt op de hoogte blijven van de technologie, wetenschap en innovatieve huisvesting in de zorg. Abonneer u daarom nu gratis op de elektronische nieuwsbrief van FMT Gezondheidszorg.
Name
Email
Secure and Spam free...